Make the immune system strong, know 10 tips for you इम्यून सिस्टम को बनाएं strong, जानिए 10 टिप्स आपके लिए
Drink more water
It is a natural medicine. Consumption of plenty of pure water removes many toxic substances stored in the body and increases immunity. The water is either at a normal temperature or slightly lukewarm. Avoid fridge water intake.
Stay stress free
If you want to increase your resistance, keep the tension away from yourself. Because the immune system of the stressors is also weakened to a great extent. So, if you want to increase your resistance, then stop worrying.
The fruit
Juicy fruits like oranges, seasonal etc. contain plenty of mineral salts and vitamin C. They play an important role in increasing immunity. If you want to eat whole fruits and if you want, then take them out and consume them. Yes, do not add sugar or salt to the juice.
Sprouted grains
Drink plenty of sprouted grains (such as moong, moth, gram, etc.) and soaked pulses. Sprouting of grains increases the capacity of the nutrients present in them. They are easy to digest, nutritious and delicious.
salad
Use salads more and more with meals. Salad intake is necessary for complete digestion of food. Add cucumber, tomato, radish, carrot, cabbage, onion, beet etc. to the salad. The salt present in them is sufficient for us. Do not add salt on top.
Basil
Tulsi has its own religious importance but at the same time it is also beneficial in increasing antibiotics, pain relievers and immunity. Take 3-5 leaves of basil daily.
ज्यादा पानी पीएं
यह प्राकृतिक औषधि है। प्रचुर मात्रा में शुद्ध जल के सेवन से शरीर में जमा कई तरह के विषैले तत्व बाहर निकल जाते हैं और प्रतिरोधक क्षमता बढ़ती है। पानी या तो सामान्य तापमान पर हो या फिर थोड़ा कुनकुना। फ्रिज के पानी के सेवन से बचें।
स्ट्रेस फ्री रहे
अगर आप अपनी प्रतिरोधक क्षमता को बढ़ाना चाहते है, तो टेंशन को खुद से दूर रखे। क्योंकि स्ट्रेस लेने वालों का इम्यून सिस्टम भी काफी हद तक कमजोर हो जाता है। इसलिए प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाना चाहते है, तो चिंता करना छोड़ दे।
फल
संतरा, मौसमी आदि रसदार फलों में भरपूर मात्रा में खनिज लवण तथा विटामिन सी होता है। प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाने में ये महत्वपूर्ण भूमिका निभाते हैं। आप चाहें तो पूरे फल खाएँ और चाहें तो इनका रस निकालकर सेवन करें। हां, रस में शकर या नमक न मिलाएं।
अंकुरित अनाज
अंकुरित अनाज (जैसे मूंग, मोठ, चना आदि) तथा भीगी हुई दालों का भरपूर मात्रा में सेवन करें। अनाज को अंकुरित करने से उनमें उपस्थित पोषक तत्वों की क्षमता बढ़ जाती है। ये पचाने में आसान, पौष्टिक और स्वादिष्ट होते हैं।
सलाद
भोजन के साथ सलाद का उपयोग अधिक से अधिक करें। भोजन का पाचन पूर्ण रूप से हो, इसके लिए सलाद का सेवन जरूरी होता है। ककड़ी, टमाटर, मूली, गाजर, पत्तागोभी, प्याज, चुकंदर आदि को सलाद में शामिल करें। इनमें प्राकृतिक रूप से मौजूद नमक हमारे लिए पर्याप्त होता है। ऊपर से नमक न डालें।
तुलसी
तुलसी का धार्मिक महत्व अपनी जगह है मगर इसके साथ ही यह एंटीबायोटिक, दर्द निवारक और रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाने में भी फायदेमंद है। रोज सुबह तुलसी के 3-5 पत्तों का सेवन करें।
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