These 8 things will save you from falling ill, definitely know आपको बीमार पड़ने से बचाएंगी ये 8 चीजें, जरूर जान लीजिए





 1 Water - This is a natural medicine.  Consumption of plenty of pure water removes many toxic substances stored in the body and increases immunity.



 2 juicy fruits - Orange, seasonal etc. juicy fruits contain plenty of mineral salts and vitamin C.  They play an important role in increasing immunity.




3 Spotted fruits - Consumption of fallen fruits is beneficial in winter season.  It is very beneficial to keep them soaked overnight and taken with morning tea or milk, half an hour before eating.


4 Sprouted Grains - Drink plenty of sprouted grains (like moong, moth, gram, etc.) and soaked pulses.  Sprouting of grains increases the capacity of the nutrients present in them.


 5 Salads - Use salads more and more with meals.  Salad intake is necessary for complete digestion of food.  Add cucumber, tomato, radish, carrot, cabbage, onion, beet etc. to the salad.


 6 Grains including bran - Eat grains like wheat, jowar, millet, maize with bran.  This will not cause constipation and resistance will remain tight.


 7 Basil - It is also beneficial in increasing antibiotics, pain relievers and immunity.  Take 3-5 leaves of basil daily.


 8 Yoga - Yoga and Pranayama play a very important role in keeping the body healthy and disease free.


1 जल - यह प्राकृतिक औषधि है। प्रचुर मात्रा में शुद्ध जल के सेवन से शरीर में जमा कई तरह के विषैले तत्व बाहर निकल जाते हैं और प्रतिरोधक क्षमता बढ़ती है।


 2 रसदार फल - संतरा, मौसमी आदि रसदार फलों में भरपूर मात्रा में खनिज लवण तथा विटामिन सी होता है। प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाने में ये महत्वपूर्ण भूमिका निभाते हैं।


 3 गिरीदार फल - सर्दी के मौसम में गिरीदार फलों का सेवन फायदेमंद होता है। इन्हें रात भर भिगोकर रखने व सुबह चाय या दूध के साथ, खाने से आधे घंटे पहले लेने से बहुत लाभ होता है।


 4 अंकुरित अनाज - अंकुरित अनाज (जैसे मूंग, मोठ, चना आदि) तथा भीगी हुई दालों का भरपूर मात्रा में सेवन करें। अनाज को अंकुरित करने से उनमें उपस्थित पोषक तत्वों की क्षमता बढ़ जाती है।


 5 सलाद - भोजन के साथ सलाद का उपयोग अधिक से अधिक करें। भोजन का पाचन पूर्ण रूप से हो, इसके लिए सलाद का सेवन जरूरी होता है। ककड़ी, टमाटर, मूली, गाजर, पत्तागोभी, प्याज, चुकंदर आदि को सलाद में शामिल करें।


 6 चोकर सहित अनाज - गेहूं, ज्वार, बाजरा, मक्का जैसे अनाज का सेवन चोकर सहित करें। इससे कब्ज नहीं होगी तथा प्रतिरोध क्षमता चुस्त-दुरुस्त रहेगी।


 7 तुलसी - यह एंटीबायोटिक, दर्द निवारक और रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाने में भी फायदेमंद है। रोज सुबह तुलसी के 3-5 पत्तों का सेवन करें।


 8 योग - योग व प्राणायाम शरीर को स्वस्थ और रोगमुक्त रखने में बहुत महत्वपूर्ण भूमिका निभाते हैं। 
 

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